Vitamin alacsony vérnomyásra

Vitamin alacsony vérnyomásra

Egészség

Vajon van olyan vitamin, ami jól alkalmazható alacsony vérnyomásra?

Gondolnád, hogy a szédülés, a hányinger, valamint a koncentrációs nehézség hátterében állhat alacsony vérnyomás, vagy bármilyen vitamin többlet vagy hiány, mint kiváltó ok?
Igaz, hogy az alacsony vérnyomás nem okoz egészségügyi kockázatot általában, viszont a hirtelen vérnyomás csökkenés is kiválthatja az előbb említett dolgokat. Ugyanis ha kórosan alacsony a vérnyomásunk (normál: 120/80 plusz – mínusz 20 Hgmm, kórosan alacsony: 90/60 körül) akkor ezek a panaszok gyakran tapasztalhatóak.

Vitamin alacsony vérnomyásra

Mi alapján gyanakodhatunk alacsony vérnyomásra?

Az alacsony vérnyomás okát pontosan nem lehet megállapítani. Kiváltója lehet a szív és vérkeringési, a hormonális eredetű probléma, illetve a cukorbetegség is.
2009ben egy 242 amerikai lány körében elvégzett kutatás (más célzata volt a vizsgálatnak) azt találta, hogy azoknak a lányoknak a vérnyomása volt a legalacsonyabb, akiknek a vérében a legtöbb C-vitamint találták, vagyis akik a legtöbb zöldséget, gyümölcsöt vagy C-vitamin tablettát fogyasztották. Idősek esetében pedig a krónikus szívelégtelenség hátterében a D-vitamin hiánya, mint leggyakoribb ok húzódik meg. Mivel a D-vitamin az egyik olyan vitamin, ami a bőrünkben képződik és a nap hatására kerül aktív alakba ezért az emiatt kialakuló vitaminhiányos hiányállapotok hátterében mindig érdemes megvizsgálni az illető életstílusát, szokásait, rutinjait. Viszont pont emiatt ez nem csak következménye lehet a krónikus szívelégtelenségnek, hanem az oka is.

Vannak konkrét megoldási alternatívák alacsony vérnyomásra?

Sok ember számára a vérnyomás emelése egyenlő azzal, hogy gyorsan megiszik egy erős kávét. Ez valóban jót tehet az alacsonyabb vérnyomásúaknak. Sőt, a kávéban számos olyan hatóanyag található, melyek preventív tulajdonsággal rendelkeznek a betegségek tekintetében és segítik megőrizni az egészségünket is.
Ha valaki normalizálni szeretné a túlságosan alacsony vérnyomását, érdemes egy kicsit tanulmányozni azokat a tanácsokat, melyeket a magas vérnyomással küzdők kapnak. Mindazok a dolgok ugyanis, melyek a magasabb vérnyomásúaknak „tiltottak”, az alacsonyabb vérnyomású embereknek kifejezetten előnyösek lehetnek. Míg magas vérnyomás (hypertonia) esetén, mindenből zsírszegény verzió ajánlott, addig alacsony vérnyomásra a normál vagy kicsit zsírosabb élelmiszerek ajánlottak. Míg magas értékek esetén bevett standard már a sószegény étrend addig az alacsony vérnyomással rendelkezőknek kimondottan nem ajánlott. Ugyanis, ha sószegényen étkeznénk, az csak tovább csökkentené az amúgy is alacsony vérnyomásunkat. Lehetőleg együnk többször kisebb adagokat, így megelőzhetjük, hogy evés után hirtelen lecsökkenjen a vérnyomás. Ezentúl, ajánlott egészséges, vitaminban, ásványi anyagokban gazdag étkezési szokásokat kialakítani, ugyanis ezek a mikro tápanyagok kötik meg a szervezetünkben a vizet, ami nagyban hozzájárul a különböző tápanyagok felszívódásához, ez pedig elengedhetetlen a szervezetünk optimális működéséhez.
Szóval nem lehet célzottan egy vitamint kiemelni, ami biztosan jó az alacsony vérnyomásra.