Szőnyegtisztítás házilag

Szőnyegtisztítás házilag – milyen módszer segít valójában a szőnyeg kitisztításában?

Otthon

Ebben a mai rohanó világban… örülünk, ha a mosogatás, mosás és a porszívózás mint legalapvetőbb takarítási folyamatok – elvégeztetnek.

Na, de mit teszünk az olyan irritáló ritkaságokkal, mint például egy csúnya ételfolt a szőnyegben?

Napok, vagy hetek telnek el mire egyáltalán vesszük a fáradtságot, hogy valamit kezdjünk a folttal? Vagy már a „baleset” bekövetkezte után rögvest megpróbáljuk kiszedni a szőnyegből? Mi az első dolgunk? Ugye nem egy fürdőszobatisztítóval próbálkozunk eltávolítani?

Nagyon sok hamis információ kering a szőnyegtisztítás házipraktikái körül.

Mi az igazság a házilag megoldott szőnyegtisztítással kapcsolatban?

Mi az a módszer, amit megtehetsz anélkül, hogy rosszabbá tennéd az amúgy is „koszos” helyzetet?

Megteheted – szőnyegtisztítási házi praktikák a szőnyeg roncsolódása nélkül

A legjobb házi szőnyegtisztítási módszer, amit bevethetsz anélkül, hogy rosszabbá tennéd a jelenlegi helyzetet, ha rögtön felitatod egy ronggyal a kiömlött bort, kávét vagy a zsíros foltot. Kívülről befelé haladj, hogy a foltból – elmaszatolt alkotás helyett – egy kisebb formát zsugoríts, majd az érintett felületet nedves ronggyal finoman töröld át (ezzel megakadályozod a szőnyeg szálaiba és a mélyebb rétegekbe való beszáradást). Eme házi szőnyegtisztítási módszerrel nem oldottuk meg a folt teljes eltávolítását, viszont megakadályoztuk a tovaterjedését.

A megülepedett vastag porréteg és az allergiát okozó poratkák ürüléke ellen a legjobb házi szőnyegtisztítási módszer – a porszívózás mellett, mely csak felületes tisztítást eredményez – a hagyományos porolás. Persze, ez csak kisebb méretű szőnyegeknél lehetséges, melyet könnyen felcsavar az ember és felakaszt egy állványra.

Továbbá, ha időközönként legalább egy napig napfényben hagyod fürdőzni a szőnyeged akkor a poratkák inváziójának lőttek – biztos lehetsz benne, hogy eltűnnek az életedből!

A szőnyeg szálaiba akadt rakoncátlan hajszálak, különféle állatszőrök ellen a kefe használata áll segítségünkre.

Kevésbé ajánlott szőnyegtisztítási megoldás – bátraknak

Ha nem számít a szőnyeg sorsa, az anyaga sem érzékeny és a színvilága vagy a mintázata sem bír esztétikai jelentőséggel a számodra.

Gyakran hallani a szódabikarbóna használatáról, mint a legegyszerűbb házi szőnyegtisztítási módszerről. Óvatosságra intelek ezzel kapcsolatban, mert nem minden esetben tünteti el a foltot és még a szőnyeg anyagában is kárt tehet.
Alkalmazása: a felületre rászórod, némi idő eltelte után felporszívózod a szódabikarbónát.

Egy másik módszer a lúgos kémhatású mosószer alkalmazása vízzel hígítva.

Ha mindenképpen olcsóbb megoldásban gondolkodsz, (minthogy egy szakember szőnyegtisztítási munkáját megfizesd) akkor egy alig látható helyen próbáld ki az említett anyagokat és figyeld meg a hatását. Ezután eldöntheted, hogy alkalmazod-e az érintett foltos területen.

Kerüld el – szőnyegtisztítási szerek használata a szőnyeg roncsolódásával jár
  1. Az erős vegyszerek és az ezekből készített tisztítószer-koktél használatát
  2. Az ecet vagy a citromlé használatát (a higított verziókat is)
  3. A kóla használatát

A fentiek savas hatása miatt kimarhatják a szőnyeg anyagát.

Legjobb módszer: a megelőzés

Ha partit rendezel, akkor a szőnyeget költöztesd arrébb pár méterrel a terítéktől.

Ha egy új szőrös testű lakóval – kutyával vagy macskával – bővítenéd a családod létszámát, akkor rövid szálú szőnyegre érdemes a régit kicserélni.

A poratka ürülék allergia megszüntetéséhez pedig dönthetsz úgy, hogy eltávolítod az összes szőnyeget az otthonodból. A parkettán bizony nincs nyoma ezen problémának. Az egészséged meghálálja.

A szőnyeg használatától függően érdemes szakembert hívni a szőnyegtisztításhoz. Ritkább használat esetén elég az évi egy alkalom, gyakran használt (például kisgyermek vagy kutya tartózkodása), illetve a kellemetlen szagok megjelenése esetén 3-4 alkalom is szükséges évente.

Mint ismeretes a szakember jó felszerelt szőnyegtisztítási gépekkel, hatékony tisztítószerekkel és egy hatalmas adag rutinnal felfegyverkezve érkezik otthonunkba. Tudja mi a dolga, hogy tutira eltűnjenek a makacs foltok. Ámbár arra figyelnünk kell, hogy előtte ne bűvészkedjünk a vegyszerek alkalmazásával – szőnyegtisztítás házilag nevű küldetésünk alatt.