porckorongsérv

Porckorongsérv: Minden, amit tudni érdemes

Egészség

A porckorongsérv az egyik leggyakoribb gerincprobléma, amely jelentős fájdalmat és mozgáskorlátozottságot okozhat. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a gerincoszlop felépítését, a porckorongsérv kialakulásának okait és tüneteit, valamint a diagnózis és kezelési lehetőségek teljes spektrumát, beleértve a gyógyszeres, fizikoterápiás és műtéti beavatkozásokat is.

A cikk célja, hogy átfogó képet nyújtson a porckorongsérvről, beleértve annak lokalizációját és megelőzési módszereit is. Olvasóink megtudhatják, hogyan előzhetik meg a porckorongsérv kialakulását, valamint milyen orvosi segédeszközök és pihenési technikák segíthetnek a gyógyulásban.

A gerincoszlop felépítése:

A gerincoszlop, vagy más néven a gerinc, az emberi test egyik legfontosabb és legbonyolultabb struktúrája. Ez a vázrendszer része, amely a koponyától a medencéig terjed, és több funkciót is ellát: védi a gerincvelőt, támasztja a fejet, és rugalmasságot biztosít a testnek. A gerincoszlop öt fő szakaszra osztható: a nyaki, a háti, az ágyéki, a keresztcsonti és a farokcsonti szakaszokra. Minden szakasznak megvan a maga sajátos anatómiája és funkciója, ami biztosítja a test stabilitását és mozgékonyságát.

A gerincoszlop 33 csigolyából áll, amelyek közül 24 mozgatható. A nyaki szakasz 7 csigolyából áll, amelyek a fej mozgását segítik. A háti szakasz 12 csigolyából áll, és ezek a mellkasfalhoz kapcsolódnak, védelmet nyújtva a belső szerveknek. Az ágyéki szakasz 5 csigolyából áll, amelyek a legnagyobb terhelést viselik a testben. A keresztcsonti szakasz 5 összenőtt csigolyából áll, míg a farokcsonti szakasz 4-5 csökevényes csigolyából áll.

A csigolyák között találhatók a porckorongok, amelyek rugalmas, kocsonyás anyagúak és lengéscsillapítóként funkcionálnak. Ezek a porckorongok elengedhetetlenek a gerinc rugalmasságának és stabilitásának megőrzéséhez, valamint a mindennapi mozgásokhoz és tevékenységekhez. A porckorongok sérülése, kopása vagy elmozdulása gyakran vezethet porckorongsérv kialakulásához, amely fájdalmat és mozgáskorlátozottságot okozhat.

Mi a porckorongsérv?

A porckorongsérv, más néven herniált vagy prolapsus intervertebralis, egy olyan állapot, amely során a gerincoszlop porckorongjai közül egy vagy több elmozdul vagy megsérül. A porckorong egy rugalmas, kocsonyás anyagú lemez, amely a csigolyák között helyezkedik el, és a gerinc mozgékonyságát, valamint a rázkódások elnyelését biztosítja. Ha a porckorong külső rostos gyűrűje (anulus fibrosus) megreped, a belső kocsonyás anyag (nucleus pulposus) kitüremkedhet, ami nyomást gyakorolhat a gerincvelőre vagy az ideggyökerekre.

A porckorongsérv leggyakrabban az ágyéki (deréktáji) szakaszon alakul ki, mivel ez a terület viseli a legnagyobb terhelést a mindennapi mozgások során. Azonban előfordulhat a nyaki és a háti szakaszon is. A porckorongsérv kialakulása több tényezőtől függ, beleértve az életkor előrehaladtát, a genetikai hajlamot, a rossz testtartást, a helytelen emelési technikákat és a túlzott fizikai megterhelést.

A porckorongsérv tünetei változóak lehetnek, a helyétől és a sérv méretétől függően. Gyakran előforduló tünetek közé tartozik a fájdalom, amely az érintett ideg által ellátott területre sugárzik, zsibbadás, bizsergés, izomgyengeség és mozgáskorlátozottság. Súlyos esetekben akár a bél- és hólyagkontroll elvesztése is előfordulhat, ami sürgős orvosi beavatkozást igényel.

A porckorongsérv kialakulása:

A porckorongsérv kialakulása egy összetett folyamat, amely során a gerincoszlopban lévő porckorongok degenerációja és sérülése következik be. Az életkor előrehaladtával a porckorongok rugalmassága és víztartalma csökken, ami növeli a sérülés kockázatát. A degeneratív változások mellett különböző külső tényezők is hozzájárulhatnak a porckorongsérv kialakulásához.

A porckorongsérv kialakulásának leggyakoribb okai között szerepelnek:

 1. Mechanikai terhelés és helytelen emelés: A nehéz tárgyak helytelen emelése és a gerincre gyakorolt hirtelen, nagy erejű terhelés gyakran vezethet a porckorongok sérüléséhez. Ez különösen igaz azokban az esetekben, amikor a gerinc előre hajlított vagy csavarodott helyzetben van.
 2. Rosszul kivitelezett mozgás és testtartás: A mindennapi tevékenységek során végzett rossz mozgásminták és testtartások, mint például a hosszú ideig tartó ülés helytelen testtartásban, szintén hozzájárulhatnak a porckorongok károsodásához.
 3. Genetikai hajlam: Bizonyos emberek genetikailag hajlamosabbak lehetnek a porckorongsérv kialakulására, mivel örökölhetik a porckorongok gyengeségét vagy a degeneratív elváltozásokra való hajlamot.
 4. Életkor: Az öregedés természetes folyamata során a porckorongok rugalmassága és víztartalma csökken, ami fokozza a sérülékenységet. A degeneratív változások már a harmincas évek közepén elkezdődhetnek, és az idő előrehaladtával egyre kifejezettebbé válnak.
 5. Túlzott fizikai aktivitás és sporttevékenységek: Bizonyos sportok és fizikai aktivitások, amelyek nagy terhelést rónak a gerincre, mint például a súlyemelés, a futás vagy a kontaktsportok, szintén növelhetik a porckorongsérv kialakulásának kockázatát.
 6. Elhízás: A túlsúly fokozott terhelést jelent a gerincre, ami elősegítheti a porckorongok károsodását és a sérv kialakulását.

A porckorongsérv tünetei:

A porckorongsérv tünetei attól függően változhatnak, hogy a gerinc melyik szakaszán alakul ki a sérv, valamint hogy a kitüremkedett porckorong milyen mértékben nyomja az idegeket. Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakoribb tüneteket, amelyek a porckorongsérv különböző típusaira jellemzőek.

 1. Fájdalom: A porckorongsérv leggyakoribb tünete a fájdalom, amely az érintett ideg által ellátott területre sugárzik. Az ágyéki szakaszon kialakult sérv esetén a fájdalom gyakran a derékból (derékfájás) a fenékbe, a combba, a lábszárba és a lábfejbe sugárzik. Nyaki sérv esetén a fájdalom a nyakból a vállba, a karba és a kézbe sugárzik. A fájdalom lehet éles, szúró vagy égő jellegű, és súlyosbodhat bizonyos mozgások, testhelyzetek vagy fizikai aktivitás során.
 2. Zsibbadás és bizsergés: Az érintett ideg nyomása miatt zsibbadás és bizsergés jelentkezhet az érintett területen. Ágyéki sérv esetén ez a tünet a lábban, lábszárban és lábfejben jelentkezhet, míg nyaki sérv esetén a karban és a kézben.
 3. Izomgyengeség: Az érintett ideg által beidegzett izmok gyengülhetnek, ami mozgáskorlátozottsághoz és a motoros funkciók csökkenéséhez vezethet. Az ágyéki szakaszon kialakult sérv esetén ez a láb izmainak gyengeségét eredményezheti, míg nyaki sérv esetén a kar és a kéz izmainak gyengülését okozhatja.
 4. Reflexek megváltozása: A porckorongsérv az érintett területen a reflexek megváltozását is okozhatja. Például az ágyéki szakaszon kialakult sérv esetén a térd- vagy Achilles-reflexek gyengülhetnek vagy eltűnhetnek.
 5. Súlyosabb esetek: Ritkán, de előfordulhatnak súlyosabb tünetek is, mint például a bél- és hólyagkontroll elvesztése (cauda equina szindróma), amely sürgős orvosi beavatkozást igényel. Ezenkívül a krónikus, kezeletlen porckorongsérv hosszú távon tartós idegkárosodást és mozgáskorlátozottságot okozhat.

A porckorongsérv lokalizációja:

A porckorongsérv lokalizációja, azaz a gerincoszlop mely szakaszán alakul ki a sérv, nagyban befolyásolja a tüneteket és a kezelés módját. A gerinc három fő szakaszán alakulhat ki porckorongsérv: a nyaki, a háti és az ágyéki szakaszon. Mindegyik szakasz sérve egyedi tünetekkel és következményekkel jár.

 1. Nyaki szakasz (C1-C7): A nyaki porckorongsérv a nyakcsigolyák közötti porckorongok sérülése. A nyaki szakaszon kialakult sérv tünetei közé tartozik a nyaki fájdalom, amely sugározhat a vállba, a karba és a kézbe. Ezen kívül zsibbadás, bizsergés és izomgyengeség jelentkezhet a karokban és a kezekben. A nyaki sérv súlyos esetekben a gerincvelő nyomásával járhat, ami koordinációs és járási problémákhoz vezethet.
 2. Háti szakasz (T1-T12): A háti porckorongsérv ritkább, mivel a háti szakasz kevésbé mozgékony és jobban védett a bordák által. Amikor mégis kialakul, a tünetek közé tartozik a mellkasi fájdalom, amely körbeölelheti a mellkast és a hátat. Emellett zsibbadás és bizsergés jelentkezhet a mellkasban és a hasban. A háti sérv súlyos esetekben a gerincvelő nyomásával járhat, ami mozgáskorlátozottságot és érzészavarokat okozhat az alsó végtagokban.
 3. Ágyéki szakasz (L1-L5): Az ágyéki porckorongsérv a leggyakoribb típus, mivel ez a szakasz viseli a legnagyobb terhelést. Az ágyéki sérv tünetei közé tartozik a deréktáji fájdalom, amely sugározhat a fenékbe, a combba, a lábszárba és a lábfejbe. Ezen kívül zsibbadás, bizsergés és izomgyengeség jelentkezhet az alsó végtagokban. Súlyos esetekben a bél- és hólyagkontroll elvesztése is előfordulhat, ami sürgős orvosi beavatkozást igényel.
A porckorongsérv diagnózisa:

A porckorongsérv diagnosztizálása több lépést igényel, amelyek közül mindegyik segít a pontos diagnózis felállításában és a megfelelő kezelés kiválasztásában. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakoribb diagnosztikai módszereket és eljárásokat.

 1. Orvosi előzmények és fizikális vizsgálat: Az orvosi előzmények és a fizikális vizsgálat az első lépések a porckorongsérv diagnosztizálásában. Az orvos megkérdezi a beteget a tüneteiről, azok kezdetéről, súlyosságáról és a kiváltó okokról. A fizikális vizsgálat során az orvos ellenőrzi a gerinc mozgékonyságát, az izomerőt, a reflexeket és az érzékelést. Ezen vizsgálatok segítenek azonosítani a sérv helyét és súlyosságát.
 2. Képalkotó vizsgálatok:
  • Röntgen: A röntgenfelvételek segíthetnek kizárni más lehetséges okokat, például csonttörést vagy daganatot, de nem mutatják ki közvetlenül a porckorongsérvet.
  • MRI (Mágneses rezonancia képalkotás): Az MRI az egyik legfontosabb képalkotó vizsgálat a porckorongsérv diagnosztizálásában. Az MRI részletes képeket nyújt a gerincről és a porckorongokról, lehetővé téve a sérv pontos helyének és méretének meghatározását, valamint az idegek és a gerincvelő állapotának értékelését.
  • CT (Számítógépes tomográfia): A CT-vizsgálat részletes keresztmetszeti képeket készít a gerincről, és segíthet az orvosnak a sérv azonosításában és a gerinc csontszerkezetének vizsgálatában.
  • Mielográfia: Ez a vizsgálat kontrasztanyag injekciózásával történik a gerinccsatornába, amelyet röntgen vagy CT segítségével követnek nyomon. A mielográfia segíthet kimutatni a gerinccsatornában lévő rendellenességeket, például a porckorongsérvet.
 3. Elektrofiziológiai vizsgálatok:
  • EMG (Elektromiográfia): Az EMG vizsgálat során az orvos elektródákat helyez az izmokra, hogy mérje az izmok elektromos aktivitását. Ez a vizsgálat segíthet az idegek sérülésének mértékét és helyét meghatározni.
  • Idegvezetési vizsgálatok: Ezek a vizsgálatok az idegek elektromos impulzusok általi vezetési képességét mérik, és segíthetnek az idegkárosodás helyének és súlyosságának meghatározásában.

A fenti diagnosztikai módszerek kombinációja lehetővé teszi az orvos számára, hogy pontosan diagnosztizálja a porckorongsérvet és kidolgozza a legmegfelelőbb kezelési tervet.

A porckorongsérv kezelése I. – gyógyszerrel

A porckorongsérv kezelésének első lépése gyakran a gyógyszeres terápia, amely a fájdalom enyhítésére és a gyulladás csökkentésére irányul. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakrabban alkalmazott gyógyszeres kezelési lehetőségeket.

 1. Nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok): Az NSAID-ok, mint például az ibuprofén és a naproxén, segítenek csökkenteni a gyulladást és enyhíteni a fájdalmat. Ezek a gyógyszerek gyakran az első választás, mivel hatékonyak és vény nélkül is kaphatók.
 2. Izomlazítók: Az izomlazítók, mint például a ciklobenzaprin, segítenek enyhíteni az izomgörcsöket, amelyek gyakran kísérik a porckorongsérvet. Ezek a gyógyszerek különösen hasznosak lehetnek, ha az izomgörcsök jelentős fájdalmat okoznak.
 3. Kortikoszteroidok: A kortikoszteroidok, mint például a prednizon, erős gyulladáscsökkentők, amelyeket rövid távon alkalmaznak a súlyos fájdalom és gyulladás enyhítésére. Ezeket a gyógyszereket orvos írhatja fel, és általában injekció formájában adják be közvetlenül az érintett területre.
 4. Opioid fájdalomcsillapítók: Súlyos, elviselhetetlen fájdalom esetén az orvos opioidokat, például kodeint vagy tramadolt írhat fel. Az opioidok hatékonyan csillapítják a fájdalmat, de használatukhoz szigorú orvosi felügyelet szükséges, mivel hosszú távon függőséghez vezethetnek.
 5. Antidepresszánsok és antiepileptikumok: Bizonyos antidepresszánsok és antiepileptikumok, mint például az amitriptilin vagy a gabapentin, segíthetnek enyhíteni az idegi eredetű fájdalmat. Ezeket a gyógyszereket gyakran használják a krónikus fájdalom kezelésére, mivel befolyásolják az agy fájdalomérzékelését.

A gyógyszeres kezelés célja a fájdalom és a gyulladás csökkentése, hogy a beteg képes legyen visszatérni a mindennapi tevékenységeihez és részt venni a további kezelési formákban, mint például a fizikoterápia és a gyógytorna. Fontos megjegyezni, hogy a gyógyszeres kezelés önmagában ritkán oldja meg a porckorongsérv problémáját, és általában más kezelési módszerekkel kombinálva alkalmazzák.

A porckorongsérv kezelése II. – fizikoterápiával

A fizikoterápia a porckorongsérv kezelésének egyik legfontosabb eleme, amely a fájdalom csökkentésére, a mozgás javítására és a gerinc stabilitásának növelésére irányul. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakrabban alkalmazott fizikoterápiás módszereket.

 1. Gyógytorna: A gyógytorna különböző nyújtó- és erősítőgyakorlatokat foglal magában, amelyek célja a gerinc és a környező izmok rugalmasságának és erősségének növelése. A gyakorlatok segítenek csökkenteni a fájdalmat, javítani a testtartást és megelőzni a további sérüléseket. A gyógytornász egyénre szabott programot állít össze a beteg állapotának és szükségleteinek megfelelően.
 2. Masszázsterápia: A masszázsterápia segít enyhíteni az izomfeszültséget és javítani a vérkeringést. A rendszeres masszázs csökkentheti a fájdalmat és a gyulladást, valamint elősegítheti a gyorsabb gyógyulást. A masszázs során a terapeuta különböző technikákat alkalmazhat, beleértve a svédmasszázst, a mélyszöveti masszázst és a triggerpont terápiát.
 3. Elektroterápia: Az elektroterápia, például a TENS (transzkután elektromos idegstimuláció), alacsony feszültségű elektromos áramot használ a fájdalom csökkentésére. Az elektromos impulzusok blokkolják a fájdalomjeleket és serkentik az endorfinok (természetes fájdalomcsillapítók) termelődését. Az elektroterápiát gyakran alkalmazzák kiegészítő kezelésként a porckorongsérv okozta fájdalom enyhítésére.
 4. Ultrahang terápia: Az ultrahang terápia során magas frekvenciájú hanghullámokat alkalmaznak a mélyszöveti melegítésére. Ez a kezelés segít csökkenteni a gyulladást, javítja a vérkeringést és elősegíti a szövetek gyógyulását. Az ultrahang terápia különösen hatékony lehet a krónikus fájdalom és merevség enyhítésére.
 5. Hő- és hidegterápia: A hőterápia és a hidegterápia váltakozó alkalmazása segíthet a fájdalom és a gyulladás csökkentésében. A hőterápia relaxálja az izmokat és javítja a vérkeringést, míg a hidegterápia csökkenti a gyulladást és az ödémát. A fizikoterapeuta gyakran javasolja mindkét módszer alkalmazását a maximális hatékonyság érdekében.

A fizikoterápia rendszeres és következetes alkalmazása elengedhetetlen a porckorongsérv kezelésében. A kezelési program célja, hogy a beteg visszanyerje mozgásképességét, csökkentse a fájdalmat és javítsa az életminőségét. Fontos, hogy a betegek betartsák a gyógytornász utasításait és rendszeresen végezzék a javasolt gyakorlatokat.

A porckorongsérv kezelése III. – gyógytornával

A gyógytorna a porckorongsérv kezelésének egyik legfontosabb eleme, amely a gerinc stabilizálására, az izomzat erősítésére és a fájdalom csökkentésére irányul. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakrabban alkalmazott gyógytorna gyakorlatokat és technikákat.

 1. Nyújtó gyakorlatok: A nyújtó gyakorlatok célja az izmok rugalmasságának és a gerinc mozgástartományának növelése. A következő nyújtó gyakorlatok különösen hasznosak lehetnek a porckorongsérv kezelésében:
  • Térdhúzás mellkashoz: Feküdjünk a hátunkra, húzzuk az egyik térdet a mellkashoz, tartsuk ott néhány másodpercig, majd engedjük le. Ismételjük meg a másik lábbal is.
  • Macska-teve gyakorlat: Térdeljünk és helyezzük a kezeinket a földre. Íveljük fel a hátunkat (mint egy macska), majd lassan engedjük le a hasunkat a föld felé, miközben a fejünket felemeljük (mint egy teve).
 2. Erősítő gyakorlatok: Az erősítő gyakorlatok célja a törzsizmok megerősítése, amelyek segítenek stabilizálni a gerincet és csökkenteni a fájdalmat. Az alábbi gyakorlatok különösen hasznosak lehetnek:
  • Híd gyakorlat: Feküdjünk a hátunkra, hajlítsuk be a térdeket, és emeljük fel a csípőnket a földtől, miközben a vállak és a talpak maradnak a földön. Tartsuk meg néhány másodpercig, majd engedjük le.
  • Plank: Feküdjünk hasra, emeljük fel a testünket a könyökök és a lábujjak segítségével, és tartsuk a testet egyenes vonalban. Tartsuk meg ezt a pozíciót néhány másodpercig, majd pihenjünk.
 3. Core stabilizációs gyakorlatok: A core stabilizációs gyakorlatok célja a törzsizomzat mély rétegeinek megerősítése, amelyek fontosak a gerinc stabilizálásában és a fájdalom csökkentésében. Ezek a gyakorlatok magukban foglalják a Pilates és a jóga elemeit, mint például:
  • Pilates henger: Üljünk egy Pilates hengerre, és lassan gördüljünk előre-hátra a gerinc mentén, miközben a hasizmainkat megfeszítjük.
  • Jóga macskapóz: Térdeljünk és helyezzük a kezeinket a földre, íveljük fel a hátunkat, majd lassan engedjük le, miközben a fejünket felemeljük.
 4. Gerinctornák: A gerinctornák speciális gyakorlatok, amelyek célja a gerincoszlop rugalmasságának és mozgékonyságának növelése. Ezek a gyakorlatok magukban foglalják a különböző hajlítási, forgatási és nyújtási mozdulatokat, amelyek segítenek csökkenteni a fájdalmat és javítani a mozgástartományt.

A gyógytorna rendszeres és következetes végzése elengedhetetlen a porckorongsérv kezelésében. A gyógytornász által összeállított program követése és a megfelelő technikák alkalmazása segít a fájdalom csökkentésében, a gerinc stabilizálásában és a mozgásképesség helyreállításában.

A porckorongsérv kezelése IV. – orvosi segédeszközök és pihenés

A porckorongsérv kezelése során orvosi segédeszközök és a megfelelő pihenés is fontos szerepet játszanak a fájdalom enyhítésében és a gyógyulási folyamat elősegítésében. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakrabban alkalmazott segédeszközöket és pihenési technikákat.

 1. Ortopédiai segédeszközök:
  • Gerincfűzők és ortopédiai övek: A gerincfűzők és ortopédiai övek segíthetnek stabilizálni a gerincet és csökkenteni a fájdalmat. Ezek az eszközök különösen hasznosak lehetnek a mindennapi tevékenységek során, amikor a gerinc extra támogatást igényel. Fontos azonban, hogy ezeket az eszközöket csak az orvos vagy a gyógytornász utasításai szerint használjuk, mivel túlzott használatuk izomgyengeséghez vezethet.
  • Nyakrögzítők: A nyakrögzítők a nyaki porckorongsérv esetén alkalmazhatók, hogy csökkentsék a nyaki mozgást és enyhítsék a fájdalmat. A nyakrögzítők segítenek a nyaki gerinc stabilizálásában és a nyaki izmok tehermentesítésében.
 2. Fűtő- és hűtőpárnák:
  • Hőterápia: A hőterápia segíthet ellazítani az izmokat, javítani a vérkeringést és csökkenteni a fájdalmat. Melegítő párnák, forró fürdők vagy melegítő krémek alkalmazása segíthet enyhíteni a fájdalmat és a merevséget.
  • Hidegterápia: A hidegterápia csökkenti a gyulladást és az ödémát, valamint enyhíti a fájdalmat. Hideg borogatások, jégcsomagok vagy hideg gélek alkalmazása segíthet a fájdalom és a duzzanat csökkentésében.
 3. Pihenési technikák:
  • Ágyban fekvés: Rövid ideig tartó ágynyugalom segíthet enyhíteni a fájdalmat és tehermentesíteni a gerincet. Fontos azonban, hogy az ágynyugalom ne tartson túl sokáig, mivel hosszú távon izomgyengeséghez és mozgáskorlátozottsághoz vezethet. Az orvos által javasolt pihenési idő betartása kulcsfontosságú.
  • Ergonomikus fekvő- és ülőhelyzetek: Az ergonómikus fekvő- és ülőhelyzetek alkalmazása segíthet csökkenteni a gerincre nehezedő terhelést. A megfelelő matrac és párna kiválasztása, valamint az ergonomikus szék és íróasztal használata segíthet a fájdalom csökkentésében és a gerinc megfelelő tartásának biztosításában.
 4. Relaxációs technikák:
  • Meditáció és mélylégzés: A meditáció és a mélylégzés segíthet csökkenteni a stresszt és az izomfeszültséget, ami hozzájárulhat a fájdalom enyhítéséhez. Ezek a technikák javítják az általános közérzetet és elősegítik a gyógyulást.
  • Progresszív izomrelaxáció: A progresszív izomrelaxáció során az izmok fokozatosan feszülnek és lazulnak, ami segít csökkenteni a feszültséget és a fájdalmat. Ez a technika különösen hasznos lehet a porckorongsérv okozta izomgörcsök enyhítésére.

Az orvosi segédeszközök és a pihenés alkalmazása a porckorongsérv kezelésében fontos szerepet játszik a fájdalom csökkentésében és a gyógyulási folyamat elősegítésében. Fontos azonban, hogy ezeket az eszközöket és technikákat mindig az orvos vagy a gyógytornász utasításai szerint alkalmazzuk.

A porckorongsérv kezelése V. – műtét

A porckorongsérv műtéti kezelése akkor válhat szükségessé, ha a konzervatív terápiák (gyógyszeres kezelés, fizikoterápia, gyógytorna stb.) nem hoznak kielégítő eredményt, és a fájdalom vagy a neurológiai tünetek továbbra is fennállnak vagy súlyosbodnak. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakoribb műtéti eljárásokat és azok céljait.

 1. Discectomia: A discectomia az egyik leggyakrabban végzett műtéti beavatkozás porckorongsérv esetén. Az eljárás során a sebész eltávolítja a kitüremkedett porckorong részeit, hogy csökkentse az idegek nyomását. A discectomia minimálisan invazív technikákkal is elvégezhető, ami gyorsabb gyógyulást és kevesebb posztoperatív fájdalmat eredményezhet.
 2. Laminectomia: A laminectomia során a sebész eltávolítja a csigolya hátsó részét (lamina), hogy nagyobb teret biztosítson az idegek számára, és csökkentse az idegi nyomást. Ez az eljárás gyakran kombinálható discectomiával, különösen súlyos esetekben.
 3. Mikrodiscectomia: A mikrodiscectomia egy minimálisan invazív műtéti technika, amely során a sebész mikroszkóp segítségével eltávolítja a sérült porckorong részeit. Ez az eljárás kisebb bemetszést igényel, kevesebb szöveti károsodással jár, és gyorsabb felépülést tesz lehetővé.
 4. Cervicalis fúzió: Nyaki porckorongsérv esetén a cervicalis fúzió lehet szükséges. Az eljárás során a sebész két vagy több nyaki csigolyát összeolvaszt, hogy stabilizálja a gerincet és csökkentse az idegi nyomást. Ez az eljárás gyakran magában foglalja a csontgraftok és fémimplantátumok alkalmazását.
 5. Mesterséges porckorong beültetés: A mesterséges porckorong beültetés egy modern sebészeti technika, amely során a sérült porckorongot egy mesterséges implantátummal helyettesítik. Az implantátum célja a gerinc mozgékonyságának megőrzése, miközben csökkenti a fájdalmat és az idegi nyomást.
 6. Endoszkópos discectomia: Az endoszkópos discectomia egy minimálisan invazív eljárás, amely során a sebész egy vékony, hajlékony endoszkóp segítségével távolítja el a sérült porckorong részeit. Az endoszkóp egy kis bemetszésen keresztül jut be a gerincbe, ami gyorsabb felépülést és kevesebb posztoperatív fájdalmat eredményezhet.

A műtéti beavatkozás megválasztása a porckorongsérv súlyosságától, a beteg általános egészségi állapotától és az orvos tapasztalatától függ. Fontos, hogy a betegek alaposan tájékozódjanak a különböző műtéti lehetőségekről, és konzultáljanak orvosukkal, hogy a számukra legmegfelelőbb kezelési módot válasszák.

A porckorongsérv megelőzése:

A porckorongsérv megelőzése fontos, mivel a megfelelő életmódbeli változtatások és a helyes testtartási szokások csökkenthetik a gerinc terhelését és javíthatják az általános gerinc egészségét. Az alábbiakban bemutatjuk a leghatékonyabb megelőzési módszereket.

 1. Rendszeres testmozgás: A rendszeres testmozgás segít erősíteni a hát és a törzs izmait, amelyek támogatják és stabilizálják a gerincet. Ajánlott a hátizomzatot erősítő gyakorlatok, mint például a hátúszás, a Pilates és a jóga. A rendszeres séta és az úszás is hozzájárulhat a gerinc egészségének megőrzéséhez.
 2. Helyes testtartás: A helyes testtartás fenntartása segít csökkenteni a gerincre nehezedő nyomást. Ülés közben tartsuk a hátunkat egyenesen, a vállainkat hátrahúzva, és a lábainkat laposan a talajon. Állás közben próbáljunk egyenesen állni, és kerüljük a görnyedést vagy a túlzott előrehajlást.
 3. Megfelelő emelési technikák: Nehéz tárgyak emelésekor mindig használjunk megfelelő technikát. Hajlítsuk be a térdeinket, tartsuk egyenesen a hátunkat, és a lábaink erejét használjuk az emeléshez. Kerüljük a hirtelen, csavaró mozdulatokat, és próbáljuk meg az emelendő tárgyakat a testünkhöz közel tartani.
 4. Egészséges testsúly fenntartása: Az egészséges testsúly fenntartása csökkenti a gerincre nehezedő nyomást és csökkenti a porckorongsérv kialakulásának kockázatát. A megfelelő étrend és a rendszeres testmozgás segíthet a testsúly kontrolálásában.
 5. Ergonomikus munkahely kialakítása: Az ergonomikus munkahely kialakítása segíthet csökkenteni a hosszú ideig tartó ülés okozta terhelést. Használjunk állítható székeket, amelyek megfelelő deréktámaszt nyújtanak, és állítsuk be a monitor magasságát szemmagasságban. Rendszeresen tartsunk szüneteket, és végezzünk nyújtógyakorlatokat.
 6. Rendszeres nyújtás: A rendszeres nyújtás segít megőrizni a gerinc rugalmasságát és csökkenti az izomfeszültséget. Nyújtsuk meg a hát, a nyak és a láb izmait naponta többször, különösen hosszú ideig tartó ülés vagy fizikai aktivitás után.
 7. Megfelelő alvás: Az alvás minősége és a megfelelő matrac kiválasztása is fontos szerepet játszik a gerinc egészségének megőrzésében. Válasszunk közepesen kemény matracot, amely megfelelően alátámasztja a gerincet, és próbáljunk meg oldalt fekve aludni, enyhén behajlított térdekkel.

A porckorongsérv megelőzése érdekében fontos, hogy ezeket az életmódbeli változtatásokat és szokásokat beépítsük a mindennapi életünkbe. A megelőzés nem csak a fájdalom és a kellemetlenségek elkerülését segíti elő, hanem hozzájárul a hosszú távú gerinc egészségének megőrzéséhez is.

A porckorongsérv egy gyakori, de komoly gerincprobléma, amely jelentős fájdalmat és mozgáskorlátozottságot okozhat. A cikkben részletesen bemutattuk a gerincoszlop felépítését, a porckorongsérv kialakulásának okait, valamint a különböző tüneteket, amelyek alapján felismerhető ez az állapot. A pontos diagnózis felállításához orvosi vizsgálatok és képalkotó eljárások szükségesek, amelyek segítenek meghatározni a sérv helyét és súlyosságát.

A porckorongsérv kezelésében számos módszer áll rendelkezésre, beleértve a gyógyszeres terápiát, a fizikoterápiát, a gyógytornát, valamint az orvosi segédeszközök és a megfelelő pihenés alkalmazását. Súlyos esetekben a műtéti beavatkozás is szükségessé válhat, hogy megszüntessük a fájdalmat és helyreállítsuk a gerinc stabilitását. Fontos, hogy a betegek az orvosok és gyógytornászok utasításait követve részt vegyenek a kezelésben, és rendszeresen végezzék a javasolt gyakorlatokat.

A megelőzés szintén kulcsfontosságú a porckorongsérv elkerülésében. A megfelelő testmozgás, a helyes testtartás, a megfelelő emelési technikák és az egészséges testsúly fenntartása mind hozzájárulnak a gerinc egészségének megőrzéséhez. Az ergonomikus munkahely kialakítása és a rendszeres nyújtás segíthet csökkenteni a gerincre nehezedő terhelést. A hosszú távú gerinc egészség érdekében fontos, hogy ezeket az életmódbeli változtatásokat beépítsük a mindennapi életünkbe.

Források:
Mayo Clinic – Herniated Disk Surgery

Mi okozza a porckorongsérvet?

A porckorongsérv fő okai közé tartozik az életkor előrehaladtával bekövetkező degeneratív változások, a helytelen testtartás, a nehéz tárgyak helytelen emelése, a túlzott fizikai megterhelés és a genetikai hajlam. Ezek a tényezők mind hozzájárulhatnak a porckorongok sérüléséhez és elmozdulásához.

Milyen tünetei vannak a porckorongsérvnek?

A porckorongsérv leggyakoribb tünetei közé tartozik a fájdalom, amely az érintett ideg által ellátott területre sugárzik, zsibbadás, bizsergés, izomgyengeség és mozgáskorlátozottság. Súlyos esetekben a bél- és hólyagkontroll elvesztése is előfordulhat.

Hogyan diagnosztizálják a porckorongsérvet?

A porckorongsérv diagnosztizálása orvosi előzmények, fizikális vizsgálat, valamint különböző képalkotó vizsgálatok, például röntgen, MRI, CT és mielográfia segítségével történik. Ezek az eljárások segítenek azonosítani a sérv helyét és súlyosságát.

Milyen kezelési lehetőségek vannak porckorongsérv esetén?

A porckorongsérv kezelésének lehetőségei közé tartozik a gyógyszeres terápia, a fizikoterápia, a gyógytorna, orvosi segédeszközök használata és a megfelelő pihenés. Súlyos esetekben műtéti beavatkozás is szükséges lehet a fájdalom enyhítésére és a gerinc stabilizálására.

Hogyan lehet megelőzni a porckorongsérvet?

A porckorongsérv megelőzése érdekében fontos a rendszeres testmozgás, a helyes testtartás fenntartása, a megfelelő emelési technikák alkalmazása, az egészséges testsúly megőrzése, valamint az ergonomikus munkahely kialakítása. A rendszeres nyújtás és a megfelelő alvás szintén hozzájárulhat a gerinc egészségének megőrzéséhez.