Pizza

Pizza: A világ kedvenc étele

Receptek

A pizza az egyik legismertebb és legkedveltebb étel a világon. Bár eredetileg Olaszországból származik, ma már szinte minden országban megtalálható különböző variációkban. A vékony tésztás olasz pizza, az amerikai vastagabb pan pizza vagy akár a töltött szélű változatok mind-mind különleges élményt nyújtanak. De vajon hogyan készíthetünk otthon is tökéletes pizzát? Ebben a cikkben bemutatjuk a pizza történetét, az alapreceptet, különböző variációkat és azokat a trükköket, amelyekkel a saját pizzád is tökéletes lesz.

A pizza története

A pizza eredete az ókori időkre nyúlik vissza, amikor a rómaiak és a görögök már lapos kenyeret sütöttek, amelyet olívaolajjal és fűszerekkel ízesítettek. A mai értelemben vett pizza azonban Nápolyban született meg a 18. század végén, amikor a paradicsommal és sajttal felturbózott lepénykenyér népszerűvé vált a helyi lakosok körében. Az igazi áttörést az 1889-ben elkészült Margherita pizza hozta, amelyet Margherita királyné tiszteletére alkottak meg, és amelynek színei – a piros paradicsomszósz, a fehér mozzarella és a zöld bazsalikom – Olaszország zászlóját szimbolizálják.

Alaprecept: Az igazi olasz pizza készítése

Hozzávalók a tésztához

  • 500 g pizzaliszt (00-ás liszt a legjobb)
  • 325 ml langyos víz
  • 10 g só
  • 3 g száraz élesztő vagy 25 g friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj

Hozzávalók a klasszikus Margherita pizzához

  • 250 ml házi paradicsomszósz
  • 200 g mozzarella
  • Friss bazsalikom
  • Extra szűz olívaolaj
  • Só és bors ízlés szerint
A tészta elkészítése

Az élesztőt a langyos vízben feloldjuk egy kevés cukorral, majd 5-10 percig állni hagyjuk, amíg felfut. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet és a sót, majd hozzáadjuk az élesztős keveréket és az olívaolajat. Alaposan összegyúrjuk, amíg rugalmas, nem ragadós tésztát kapunk. Letakarva, meleg helyen legalább 1-2 órán át kelesztjük, amíg duplájára nem nő.

A pizza összeállítása és sütése

A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. Ha rusztikusabb hatást szeretnénk elérni, kézzel is formázhatjuk a tésztát. A kinyújtott tésztát sütőpapírral bélelt tepsire vagy pizzakőre helyezzük, majd rákenjük a paradicsomszószt, eloszlatjuk rajta a mozzarellát és néhány friss bazsalikomlevelet.

A sütőt a lehető legmagasabb hőfokra (250°C) előmelegítjük, és a pizzát 8-12 perc alatt ropogósra sütjük. A sütés után meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, és azonnal tálaljuk.

Pizza variációk a világ minden tájáról

Nápolyi pizza Az autentikus olasz pizza ropogós szélű, vékony tésztájú, és kizárólag egyszerű, minőségi alapanyagokból készül, például San Marzano paradicsomból és mozzarella di bufalából.

New York-i pizza A New York-i változat nagyobb méretű, vékony tésztájú, de a széle kissé vastagabb. Jellemzően sok sajttal készül, és hajtogatva eszik.

Chicago deep dish pizza Ez a változat inkább egy pite, mint pizza. Vastag, ropogós tésztáját magas falú serpenyőben sütik, és bőségesen megpakolják paradicsomszósszal, sajttal és különféle feltétekkel.

Calzone A calzone a töltött pizza változata, amelyet félbehajtva sütnek meg. Leginkább egy töltött kenyértáskára hasonlít, amelyben sajt, paradicsomszósz és húsok találhatók.

Vegetáriánus pizza Paradicsom, paprika, hagyma, gomba, olívabogyó és egyéb zöldségek kombinációjával készült pizza, amely könnyed, mégis ízletes.

Tenger gyümölcsei pizza Rák, kagyló, tonhal és egyéb tengeri herkentyűk kerülnek a feltétek közé, amely a tenger szerelmeseinek kedvence lehet.

Tippek a tökéletes pizza elkészítéséhez

Használj pizzalisztet (00-ás liszt) – Ez a liszt biztosítja a tökéletesen rugalmas és ropogós tésztát. ✔ Ne spórolj az élesztő pihentetésével – A hosszabb kelesztési idő mélyebb ízt ad a tésztának. ✔ Forró sütő – Minél magasabb a sütő hőmérséklete, annál ropogósabb lesz a pizza. ✔ Friss alapanyagok – A minőségi paradicsomszósz, sajt és feltétek nagyban meghatározzák a végeredményt. ✔ Ne vidd túlzásba a feltéteket – A túl sok feltét eláztathatja a tésztát, ezért érdemes mértékkel használni.

Érdekességek a pizzáról
  • A világ legdrágább pizzája, a Louis XIII, több mint 12 000 dollárba kerül, és kaviárral, homárral, valamint aranylemezekkel van díszítve.
  • Olaszországban csak a Nápolyi Pizza Egyesület által tanúsított pizzák viselhetik az autentikus nápolyi pizza nevet.
  • Az Egyesült Államokban évente több mint 3 milliárd pizzát adnak el, és a pepperoni a legnépszerűbb feltét.
  • Japánban népszerű a tonhalas és a majonézes pizza, míg Svédországban a banános pizza is megtalálható az étlapokon.

A pizza egy univerzális étel, amelyet mindenki a saját ízlésének megfelelően alakíthat. Az otthoni pizza sütés nemcsak szórakoztató, hanem garantáltan finom is, ha a megfelelő technikákat és alapanyagokat használjuk. Legyen szó klasszikus Margherita pizzáról vagy egy különlegesebb változatról, a házi pizza mindig fantasztikus élményt nyújt.