Ezt a döntést felhasználói igényünk szabja meg. Figyelembe kell venni, hogy mekkora tér áll rendelkezésre a medence elhelyezésére, illetve hogy a medencézők számára mekkora terület marad szabadon a medence elhelyezése után. Ha kisgyermeke számára szeretne fürdőzési lehetőséget biztosítani, abban az esetben nincs szüksége nagyméretű fémvázas medencére. Ha az egész család szeretne fürdőzni, akkor jó választás a 2m-nál is hosszabb/nagyobb átmérőjű medence.

A felfújható peremű medencék mellett szól, hogy egyszerű szerkezetűek és gyorsan felállíthatók. Elég a medence felső karimáját felfújni, és már lehet is vízzel felengedni. A nyár végén könnyedén szét lehet őket szerelni és tárolni. A kedvező áruk mellett, a gyors felállíthatóságuk is a felfújható medence mellett szól. Többféle méretben és kivitelben kaphatók. Minőségi és nagy teherbírású anyagból gyártják őket.

Az ilyen típusú medencék nem alkalmasak a földbe helyezésre, csakis a földfelszínen helyezhetőek el. Nagy hátrányuk viszont, hogy faluk és peremük instabil. Ha tartós megoldást keres, akkor a fémvázas medencék igen kiváló megoldást jelentenek. Az ilyen típusú medencék szerkezetének stabilitását csőváz biztosítja. A medence fala erősített PVC-ből készül, ezt a PVC-t a víz nyomja rá a vázra. Végleges alakját akkor veszi fel, amikor teljesen fel van töltve vízzel. Ez a típus kevésbé érzékeny a sérülésekre, így jóval időtállóbb is. Összerakásuk sem bonyolult, és nem is túl időigényes.