fogyókúra gyorsan

Fogyókúra gyorsan ?

Egészség

Miért ne higgy a gyorsan eredményt ígérő fogyókúra hirdetéseknek?

Évszaktól függetlenül mi nők folyton változtatni akarunk az alakunkon egy gyorsan ható fogyókúra/diéta által. Ebben segítenek a különböző diéta típusok, táplálkozási alternatívák illetve az újabbnál újabb fogyókúrás porok. Viszont ezek a tartalmak nem említik az ezekről feltételezhető negatív hatásokat. Na, de mi nők vagyunk annyira naivak, hogy fel se merül bennünk a gyanú árnyéka, mivel bízunk abban, hogy beválik a látványos és gyorsan ígért súlycsökkenés. Úgyhogy most hozok pár érvet, hogy mi alapján döntsünk egy fogyókúra, étrend vagy diéta alkalmazása mellett.

Gyorsan sokat, avagy az emberi lélek marketingje

A legtöbb diétával/fogyókúrával foglalkozó internetes tartalmakban a „gyorsan ható”, „gyorsan akarsz megszabadulni a plusz kilóidtól” „súlycsökkentés jó áron és gyorsan alkalmazható módszerekkel” kifejezésekkel biztosan találkoztunk már mindannyian. Ezek nyilván felkeltik az érdeklődésünket, viszont garanciát nem nagyon tartalmaznak. Pont ezért nem szabad mindent készpénznek venni, amit a neten olvasunk. A különböző diétás/fogyókúrás posztoknak az elsődleges célja, az, az hogy megragadja a figyelmünket. A következő lépésben pedig az, hogy elgondolkozzunk rajta. Majd pár perc elteltével már ott tart az agyunk, hogy épp győzködjük magunkat arról, hogy belefér az a diéta kiadásainkba, mert amúgy 2 hónap múlva úgyis valakinek az esküvőjére megyünk, és hát nézzünk ki ugyebár jól a képeken.

Gyorsan történő fogyókúra miatt felmerülendő hosszú távú problémák

Lehetnek hosszú távú negatív hatásai egy diétának? Ezek akkor is fenn állhatnak, ha a “‘Mainstream” javaslatokat követjük. Pl.; „kerüljük a nagyon zsíros ételeket/ ne süssünk bő zsírban” „fogyasszunk minél több fehérjét” „kerüljük a szénhidrátot” „emeljük meg a folyadék beviteled”. Viszont arról nem kapunk semmilyen tájékoztatást, hogy egy makro tápanyagnak a túlzott megemelése/megszorítása vagy kiiktatása milyen egészségügyi problémákat okozhatnak nálunk. Hozok is két egyszerű példát. Ha nagyon megemeljük a fehérje bevitelünket úgy, hogy nem tudjuk mennyi nálunk az ajánlott napi bevitel, akkor hiába adaptálódik a szervezetünk ehhez a mennyiséghez egy idő után a vesénk fogja bánni, de köszvényünk is kialakulhat emiatt, Ezek a betegségek pedig fehérje szegény étrendhez vezetnek. Így már mindjárt ajánlottabb átgondolni azt a bizonyos fehérje bevitelt. De arról se kapunk túl sok információt, hogy azért kell megfelelő mennyiségű vizet fogyasztani, mert ha túl keveset iszunk, akkor dehidratáltság kihat a koncentráló képességünkre, ellentétben a túl sok fogyasztása (6-7 l/nap) terheli a szívműködésünket.

Mi éri meg jobban? Egy gyorsan történő fogyókúra vagy egy élethosszig tartó életmódváltás?

A gyorsan tartó fogyókúrák/diéták nem mindig az egészségünket szolgálják. Ezért tanácsosabb inkább szakemberhez fordulni, ha komolyan gondoljuk az egészséges táplálkozási alternatívák beiktatását és inkább a fenntartható életmódváltás a célunk nem pedig egy gyorsan alkalmazható fogyókúra/diéta. Egy dietetikus sokkal meggyőzőbben tudja nekünk elmagyarázni mi az a szénhidrát. Miért nem kell félni tőle és ki iktatni azt. (Jegyzem meg halkan Schobert Norbi aztán szépen elintézte a szénhidrát „rossz” kultuszt) El fogja mondani, hogy hogyan tudunk úgy jókat enni, hogy a fehérje, a szénhidrát és a zsír a megfelelő arányban kerüljön a szervezetünkbe. Nem fog gyors átváltozást ígérni ellentétben adni fog egy fenntartható, életmódba beilleszthető tanácsadást, adott esetben étrendet. Ami minden fontos paramétert tartalmazni fog a makro összetevőktől a mikro összetevőkig. Mint pl; különböző vitaminok megfelelő mennyisége, az esszenciális valamint nem esszenciális zsírsavak aránya, az ajánlott rost bevitelt, valamint igyekszik figyelembe venni az egyéni kéréseket is.