Fogyókúra Étrend

Fogyókúra Étrend összeállítási szempontok

Egészség

Miért jó, ha van egy fogyókúra étrend? Milyen szempontjai vannak? Mi ajánlott és mi nem? Amennyiben fogyókúra időszakában vagyunk, ajánlott egy jól összetett étrend kialakítása, amiben ma már rengeteg „szakember” tud segíteni. Most hozok pár érthető infót, hogy mi a különbség dietetikus és táplálkozási tanácsadó között és hogy egy táplálkozási tanácsadó mit nem tehet egy dietetikussal szemben egy étrend tekintetében.

Tév hiedelem eloszlatás az étrend írással kapcsolatban

Ha meghallod a dietetikus szót, biztos az jut eszedbe, hogy „na, ő az, aki tiltó listára tesz mindent a fogyókúra ideje alatt”. Egyrészt egy dietetikus nem fogyókúrára fog téged fogni, hanem segít egy kiegyensúlyozott étrend és életstílus kialakításában. Ezzel ellentétben táplálkozási tanácsadóhoz akkor fordul az ember, ha célzottan fogyni akar és a fogyókúra alkalmazását követően nem alkalmazza a kapott tanácsokat. Tehát míg az egyik „szakember” ideiglenes étrend paramétereket ad neked, addig a másik egy életen keresztül tarthatóakat. Ez nem véletlen hisz, egy dietetikus csak azt követően írhat betegségspecifikus étrendet miután megtanulta az egészséges étrend paramétereit. Ezzel ellentétben a táplálkozási tanácsadó tanácsai csak az egészséges emberekre vonatkozhatnak és “beteg” embereket nem is tájékoztathatna egy célzott étrend szempontjából. Tehát ha diabetes-es vagy, vagy csak táplálékallergiád van egy dietetikust keress fel, hisz ő fog tudni teljes körű tájékoztatást adni.

Egy egészséges fogyókúra étrend paraméterei

Mitől egészséges egy étrend? Attól, hogy mindent lehet, de mértékkel. A kulcsszó és a mumus búvóhelye lényegében a mértékben rejlik, valamint abban, hogy elfogadjuk nincsen olyan, hogy “rossz” vagy “jó” szénhidrát. Na ez pont egy olyan jelző, amit egy dietetikustól sosem fogsz hallani, viszont ezzel ellentétben felvilágosít, milyen szénhidrát forrásokat érdemes enni. Ilyenek lesznek a különböző gabona félék, ugyanis ezek képezik egy „egészséges étrend” alapjait. Mondhatni ezek a háznak a téglái.  Ezeken belül is érdemes a teljes kiőrlésű alapanyagokról beszélni. Ezek azok a gabonatermékek, élelmiszerek, amelyeknél a gabona magvak teljes tápanyagtartalmának megtartásával, teljes őrlésű, korpát is tartalmazó lisztből készülnek, vagy növényi magvakkal egészítik ki, valamint ide sorolható még a hántolatlan, barnarizs, és a különféle gabona pelyhek. Hatalmas pozitív tulajdonságuk, hogy nagyon jó vitamin (E, B-vitamin csoport egyes tagjai) és ásványi anyagforrások (káliumot, magnéziumot, kalciumot). Ezzel ellentétben a finomlisztből (fehér liszt) előállított készítmények 10–50%-kal kevesebb vitamin tartalommal rendelkeznek. Úgy ideális, ha 25-30%-ban jelenik meg az éppen fogyasztott adagunkban.

A következő építő eleme a piramisnak a zöldség-főzelékfélék és gyümölcsök. Amik fogyasztása mellett hatvanezer érv szól, mint pl.; a bőséges vitamin (K, E, C, B-Vitaminok) és nyom emelem (kálium, magnézium, cink) tartalmuk, az antioxidáns tulajdonságaik és a bőséges rost tartalmuk. Ideális esetben ők 40-50%-át tegyék ki a tányérunk tartalmának, így biztos minden értékes anyagot beviszünk a szervezetünkbe. Na de, a húsokról se feledkezzünk meg.

A legfőbb fehérje forrásunk, amiről, aki nem tud az nem is ember. Tökéletes alapanyag egy fogyókúra során alkalmazott étrend keretein belül, ugyanis a fehérje anyagcsere gyorsító hatás. Így, ha valaki a lassabb anyagcsere típusba tartozik, annak ajánlatos több fehérjét fogyasztania, hisz segíteni fogja a fogyókúra hatását. Viszont az se mindegy, hogy milyen húsokat preferálunk, ugyanis minél magasabb a fehérje tartalma annál alacsonyabb a zsír tartalma. Ezek lesznek a “zsírszegény” húsok. Pont emiatt a fordított arány miatt. Őket is 25-30%-ban együk a többiekhez viszonyítottan, így minden megfelelően fog majd tudni hasznosulni egymás kölcsönhatásában. A húsok mellett a hüvelyesek is kiváló fehérje források. A vegetáriánus étrend fontos összetevői, viszont, ha puffadásra hajlamos vagy akkor mértékkel javasolt, ugyanis puffasztó hatásúak.

Természetesen ezek mellett, a folyadék fogyasztás se utolsó szempont. A javasolt 2 liter ahhoz szükséges, hogy a szervezetünk az alapműködéseit lássa el. Ezért javasolt legalább 1 literrel megemelni a fogyasztását, ugyanis vizes közeg szükséges ahhoz, hogy a rostok jól hasznosuljanak, valamint a hüvelyesek puffasztó hatását is képes csökkenteni. Illetve a szellemi frissességünket is támogatjuk a megfelelő folyadék bevitellel.