derékfájás

Derékfájásra gyógytorna vagy manuálterápia?

Egészség

„Ha nem tornázok rendszeresen, akkor újra fájni fog a derekam.” Sokszor hallom ezt a tévhitet pácienseim szájából – idéz fel szakértő kollégánk egy, a praxisában gyakran előforduló esetet. Szabó Klára, a Sherlock Rehab gyógytornásza és manuálterapeutája fontosnak tartja ilyenkor mindig elmondani: ez egy hiedelem, amely akár szabotálhatja a teljes gyógyulást is. Cikkünkben szakértőnk segítségével a gyógytorna és manuálterápia hasznosságának kérdését járjuk körül krónikus derékfájdalom esetén!

A derékfájás 2 fő csoportja

 • Specifikus: akut, amikor meghatározható elváltozás van (pl. sérv, szűkület, törés, tumor, nyitott gerinc, gyulladás, gyöki nyomás stb.).
 • Nem specifikus: rejtve marad az ok (a derékfájások 90%-a ide tartozik).

Specifikus derékfájás kezelése

Ebben az esetben úgy kezeljük a derekat, mint egy sérülést, pl. mint amikor elvágjuk az ujjunkat, hagyjuk gyógyulni és segítünk közben neki a megfelelő technikákkal, bekötjük sebtapasszal és nem “feszegetjük” a sebet, amíg össze nem hegedt. Viszont amikor már begyógyult a seb, újra elkezdjük használni az ujjunkat, pontosan ugyanúgy, mint azelőtt és már nem is jut eszünkbe óvni többé.

Ilyenkor igazán hatékony a gyógytorna.
Az alábbi előnyös hatásai vannak:

 • vérkeringés fokozás
 • izomerősítés
 • stabilizálás
 • izomnyújtás
 • testtartás korrekció
 • helyes mozgástanulás

További hatásos módszerek, amikkel gyógyítani tudjuk a sérülést, csak párat említve közülük:

 • McKenzie módszer: amikor preferált ismétlődő mozgásokkal segítjük helyre az elmozdult porckorongot.
 • Maitland manuálterápia: ízületi mobilizálás / manipulálás kézzel, speciális testhelyzetekkel.
 • Mulligan manuálterápia: A fájdalmas irányban kérünk ismételt mozgásokat a terapeuta / páciens általi mozgástengely megváltoztatása közben.

Amikor nem segít a gyógytorna

Ausztráliában végeztek egy kutatást 154 beteggel, akiknek legalább 12 hete fájt a derekuk. Két csoportra osztották őket:

 1. Gyógytorna csoport: azok a betegek tartoztak ide, akik speciális funkcionális gyakorlatokat végeztek a derék izmaira, majd testtartás- és mozgáskontrollt tanultak.
 2. Placebo csoport: azok tartoztak ide, akik „elhangolódott” ultrahang és rövidhullámú elektromos kezelést kaptak a derekukra, úgy, hogy a készüléket működés alá helyezték, de a kibocsátott dózist nem emelték meg.

Az eredmények szerint a gyógytornával fejlődött a résztvevők mozgékonysága és sokkal egészségesebbnek érezték magukat az első 2 hónapban, viszont nem csökkent jelentősen a fájdalmuk. Hosszú távon sem szűnt meg a fájdalom jelenléte és nem lettek sokkal mozgékonyabbak, mint amit elértek az első 8 hét kezelés után.

Nem specifikus derékfájdalom kezelése és manuálterápia

Gyakran találkozunk olyan derékproblémával, amely esetében nincs szöveti sérülés, ezért ilyenkor a gyógytorna önmagában nem hatékony. Ebbe a csoportba bele tartoznak, azok az esetek is, amikor korábbi sérülések okoznak a testben kompenzációkat és így alakul ki fájdalom a derékban. A fájdalom valódi oka sokkal távolabb is lehet.

Továbbá azokat az eseteket is ide sorolhatjuk, amikor kiderül, hogy egy viszcerális (belső szervi) rendellenesség sugárzik ki a derékba. Korábban nem is gondoltuk volna, hogy a szerveink is tudnak kommunikálni velünk a mozgató rendszerünkön keresztül.

Ezekben az esetekben kimondottan fontos, hogy végig gondoljuk és pontosan visszaemlékezzünk arra, hogy a panaszaink mikor kezdődtek és milyen előjelei voltak korábban. Ez néha nehézséget okoz, de megéri a fáradalmakat, mert az ok-okozat megértése már félsiker a gyógyulás útján.

Lássuk, mit mond a tudomány a manuálterápiáról!

Egy másik kutatást idézünk, amely azt mérte, hogy a manuálterápiának van-e azonnali fájdalomcsillapító hatása, illetve, ha gyógytornával párosítják, javíthatóak-e tartósan a mozgásfunkciók. Ennek érdekében 42 beteget vizsgáltak meg.

Az pácienseket beosztották két csoportba:

 1. Manuálterápiás csoport: gerinc szegmentális mobilizálást/manipulálást kaptak és gyógytornáztak
 2. Kontroll csoport: elhangolt ultrahang kezelést és tornagyakorlatokat kaptak

8 kezelésen vettek részt 2 hónapon keresztül, amiből kiderült, hogy a manuálterápiás csoportnak kimutathatóan csökkent a fájdalma és javult a mozgása.

Gyógytornával kombinált manuálterápia Specifikus derékfájás esetén nagyon hatékony a gyógytorna. Ha nem derül ki, hogy mitől fáj a derekunk (nem specifikus), akkor a gyógytorna segít abban, hogy jobban érezzük magunkat, de nem garantált, hogy minden panaszunk meg fog szűnni és ez nem a terápia vagy a páciens hibája. Ilyen esetekben a legjobb választás a gyógytornával kombinált manuálterápia.Saját tapasztalataink is megerősítik a kutatások eredményeit, legtöbbször a manuálterápia + gyógytorna párosítás segít a leginkább.A cikk teljes verziója és a felhasznált források listája:
https://sherlockrehab.hu/blog/derekfajasra-gyogytorna-ez-a-legjobb-megoldas/

A cikk szerzője:

Szabó Klára
gyógytornász, manuálterapeuta