alvás

Tippek az egészséges alváshoz

Otthon

Amennyiben nem aludt jól előző éjszaka, sajnos nincs egyedül: Magyarországon emberek milliói szenvednek könnyebb vagy súlyosabb alvászavarban! Tudjuk, hogy az esti birkák számolása nagyon kevés embernek segít, szerencsére vannak olyan intézkedések, amelyek jelentősen növelhetik a jó éjszakai alvás esélyét. Cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabbakat.

Ellenőrzőlista a pihentető alvásért

Sok tényező befolyásolja alvásunkat. Ennek oka az is, hogy alvás közben nem kapcsol ki teljesen a tudatunk. Például, ha zajt vagy fényt érzékelünk, az sajnos nagymértékben befolyásolhatja az alvásunk minőségét. Ennek egyik következménye az, hogy másnap reggel fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat.

Optimalizálja a hálószoba klímáját és kialakítását

A szobahőmérsékletnek legalább 16-18 fokosnak kell lennie, azonban javasoljuk, hogy semmi esetre se legyen 25 fok felett. Az ideális tartomány 18-22 Celsius-fok közötti.

A relatív páratartalom lehetőleg 45 és 65 százalék között legyen. Szellőztessen rendszeresen, lefekvés előtt és felkelés után is. A kinti friss levegő elősegíti a pihentető alvást a természetes, optimális páratartalom biztosítása által.

A hálószobában a finom, hideg színeknek kell dominálniuk. Természetesen a serkentő színek is elegánsnak tűnhetnek, de ha nem alszik jól, akkor inkább bízzon a kék, türkiz vagy zöld tónusok nyugtató erejében.

A kellemes, pihentető alváshoz a különböző hangelnyelő eszközök is hozzájárulnak – például szőnyegek és nagy függönyök formájában. A sötétítő függönyök nem csak a kinti zajt szűrik meg, hanem elsődleges feladatuk a zavaró fényforrások kizárása.

Helyezze magát kényelembe! Hozzon létre egy olyan alvási környezetet, amelyben teljesen jól érzi magát: egy kényelmes ágy, egy ergonómiai kialakítással rendelkező megfelelő matrac a kényelmes fekvés és alvás előfeltétele.

Elősegíti a pihenést és a kikapcsolódást

Lefekvés előtt két órával kerüljük a megerőltető fizikai vagy szellemi tevékenységet: nem csak a testünknek, de az agyunknak is le kell nyugodnia, és fel kell készülnie az alváshoz.

Lefekvés előtt tartson kisebb rituálékat, például sétáltassa meg a kutyáját. A szokások is hozzájárulnak a kikapcsolódás megteremtéséhez! Alvásproblémák adódhatnak abból is, ha az adenozin felszabadulást nem stimuláljuk eléggé a nap folyamán. Mivel a mozgás adenozint termel, egy séta a friss levegőn hozzájárul, hogy jobban elfáradjunk.

Próbáljunk meg beállítani egy menetrendet: menjünk mindig ugyanakkor aludni, és keljünk fel minden reggel ugyanabban az időben, hogy ehhez a belső óránk igazodni tudjon. Észre fogja venni, hogy néhány hét után szinte mindig ugyanabban az időben ébred ébresztőóra nélkül is.

Lehetőleg soha ne feküdjünk le teli gyomorral. Az utolsó étkezésre legkésőbb három órával lefekvés előtt kell sort keríteni. Lefekvés előtt fél órával igyunk meg egy csésze gyógyteát mézzel, vagy egy pohár forró tejet. 

Kényeztessük magunkat egy forró fürdővel lefekvés előtt. Ötvözze kedve szerint a fürdőzés élményét nyugtató zenével, lágy világítással és pihentető illatokkal, mely által minden érzékszervünk csodálatos simogatásban részesül!

Kerüljük a tévénézést a hálószobában, és ne használjuk ott a notebookot, és kapcsoljuk ki az okostelefont. Így gyorsabban megnyugszunk és elkerülhetjük az elektroszmogot is.

Egy gyengéd relaxációs zene hallgatása azonban nyugtató és ringató hatású.

A hálóban is használhatunk lazító hatású illatosított olajokat. Mivel a szaglás szorosan összefügg érzéseinkkel, nem szabad alábecsülni az illóolajok hatását belső békénkre és egyensúlyunkra. Még a kényelmes ágy melletti fenyőfa illata is elég lehet ahhoz, hogy csodálatosan ellazult állapotot váltson ki.

Amennyiben legközelebb nem tud aludni, javasoljuk, hogy próbálja ki ezeket a tippeket!