A kutya etetés szabályai

A kutya etetés szabályai

Otthon

Kutya az új családtag? – Kutya etetés a kutya szemszögéből

A kutya etetés szabályai

Szuper! Végre reggel van! Futok és felébresztem a gazdit. Iszok egy kicsit, szerencsére mindig van víz a tálacskámban. Főleg a nyári melegben, akkor többet iszom.

Hallom a kulcscsörgést, végre megyünk sétálni! Iszok még egy kicsit. A gazdi rám helyezi a kutyahámot, amit imádok, mert kényelmesebb, mint a nyakkörv.

A séta kifárasztott rendesen, kakiltam is rendeset. Minden sétánál kakilok, naponta kétszer. Nem fájt a pocim, mert nem kaptam eledelt a séta előtt. Na, majd most, a séta után, befalok mindent, amit kapok. Csak nem értem miért méricskéli folyton a tápomat a gazdi. Mindig ugyanannyi száraztápot kapok.

De jó! Kapok jutalomfalatot! Furcsa, hogy csak akkor kapok, ha azt csinálom, amit kér tőlem a gazdi. Leülök, ha utasít, vagy lefekszem, ki érti ezt? Nekem aztán mindegy! Csak kapjak meg minden jutifalit! Bár kicsit igazságtalan a gazdi, mert minél több jutifalit kapok, annál kevesebb tápot szór a tálacskámba.

Néha kapok rágócsontot. Azt szeretem, sokáig bíbelődök vele. A gazdi szerint leszedi a fogkövemet. Mi az a fogkő?

Jön a második séta! No, meg utána megint a kaja!

A kutya etetés szabályai 11+1 pontban – Gazdiként mire figyelj oda a kutya etetésénél?

Jutalomfalat kutyáknak
 1. Kerüld a „barf”-ot (nyers ételt) és az emberi ételmaradékokat, mert rossz hatással van a kutya emésztésére, esetleg méregként érzékelheti a kutya szervezete. „A kutya nem disznó, nem mindenevő!” – hallottam a minap egy felelősségteljes kutyagazdától.
 2. Adj a kutyádnak nedvestápot is a száraztáphoz keverve. A kutyakonzervek segítik a folyadékbevitelt, és megízesitik az eledelt a kedvenceink számára.
 3. A kutya egészséges fejlődése érdekében válaszd a minőségi száraz kutyatápot (erre specializálódott boltokban kaphatót keress, mert mentes az allergén anyagoktól és az ízfokozóktól, továbbá az összes szükséges vitamin és ásványi anyagot tartalmazza) vagy az újdonságként futó frissen főtt kutyaeledeleket is használhatod (ezek drágábbak). Jöhet a minőségi jutalomfalat és a rágócsont is. Jutalomfalat esetén kevesebb tápot kapjon a kutya, hogy a kalóriamennyiség optimális maradjon.
 4. Víz mindig legyen a kutya táljában!
 5. Csak sétáltatás után etesd meg a kutyát, hogy elkerülje az esetleges bélcsavarodást.
 6. Következőként: ki kell tapasztalnod, meg kell figyelned, hogy mi a jó a kutyádnak és e szerint kialakítani az etetési stratégiát!
 7. Hányszor érdemes sétáltatni a kutyát? Kölyök korában napi háromszor, felnőtt korában napi egyszer vagy kétszer (ha gyors az anyagcseréje).
 8. Ételallergiás is lehet a kutya! Figyelni érdemes a tappancsát (véresre rághatja). Túl sokat vakarózik? Esetleg hányt is? Az állatorvosnál teszteltetni szükséges.
 9. Mennyi száraztápot kapjon a kutyusod? Ez függ a kutya fajtájától, a súlyától (általában a csomagoláson olvasható a súlyhoz viszonyított adható tápmennyiség), a korától („junior” vagy „adult” jelzés a csomagoláson), a székletétől (ha sok és laza a kutya széklete, akkor nem megfelelő a táp felszívódása), az ivartalanítástól.
 10. Betegség esetén, ha gyógyszert kap a kutya, akkor érdemes a teljes napot vele tölteni, és figyelni a gyógyszer hatását (hasmenést okozhat).
 11. Tényleg heti egy napot optimális böjtöltetni a kutyát? Kizárólag csak akkor ne adj neki enni, ha ezt az állatorvos javasolja!
 12. Egészségügyi problémánál érdemes azt a tápot adni a kutyádnak, amit az orvos ajánl (még akkor is, ha drága).

Szeresd jól, etesd jól a kutyusod és vigyázz mindig az egészségére! Hiszen ő is a családod része, aki akkor is melletted van, ha magányosnak érzed magad és akkor is segít, amikor szomorúan merengsz magad elé a megoldhatatlannak tűnő problémáddal. A kutyák szerint nem is létezik probléma!