Korszerű fűtési rendszerek

Röviden, de emészthetően arról, hogy mik is azok a korszerű fűtési rendszerek

Otthon

Lassan itt a „rossz idő” és törhetjük azon a fejünket, hogy a korszerű fűtési rendszerek melyikéből válasszunk egyet a lakásunkba, ha felújítunk vagy modernizálni szeretnénk azt. A fával való fűtés helyett számos alternatívákból válogathatunk egészen az okos fűtési rendszerekig.

Már pedig ez nem egy utolsó pillanatos kérdés, ha télen is kényelmesen szeretnénk a hideg napokat tölteni. Ezért hoztam pár gyors de érthető információt úgy általánosságban a korszerű fűtési rendszerekről.

Mitől is lesznek korszerűek a fűtési rendszerek?

A korszerű fűtés fogalma ott kezdődik, hogy az épület, ahol élünk jól hőszigetelt. Ugyanis ezesetben a fűtésre elhasznált energiának akár 50-75%-át is meg tudjuk spórolni, az épület aktuális hőszigeteltségétől függően. Tehát első lépésben ki kell alakítanunk a lakókörnyezetünk számára ideális hőszigetelési feltételeket.

Miért jó nekünk az, ha a korszerű fűtési rendszerek egyikét választjuk?

A legfontosabb három szempont, amit érdemes figyelembe venni az az, hogy mennyire pénztárcabarát, mennyire praktikus és mennyiben biztosít számunkra kényelmes megoldást. Például az elektromos hőtárolós kályha azért egy jó alternatíva, mert ez a típus mid a három szempontot (gazdaságosság, praktikusság, kényelmesség) figyelembe véve biztosít kellemes meleget az otthonunkban.

Ezeken felül pedig megemlíthető előny az elektromos fűtés mellett, hogy alacsony az üzemeltetési költsége. Ugyanis ez a fűtés típus a legpontosabban szabályozható. Jó beállítás mellett, csak azt és csak akkor fűtjük, amikor akarjuk. Tehát nem keletkezik feleslegesen felhasznált energia.

Illetve ezen kívül még említhető pár előny, amit a következő pontban a padlófűtésen belül még kifejtek.

Milyen fűtési rendszerek közül választhatunk?

Esztétikai szempontból a legpraktikusabban alkalmazhatóak a padlófűtés, a falfűtés és a mennyezet fűtés lesz.

A padlófűtés mellett szól az a tény, hogy ezesetben nem kell karbantartási költséggel számolnunk, míg egy légkondicionáló berendezést évente egyszer, vagy ha télen fűtésre is használjuk úgy évente kétszer ajánlott kitisztíttatnunk. Ami még egy teljes mértékben meggyőző érv tud lenni ennek az alkalmazására, az az, hogy kevésbé feltűnőbb, mint egy falra szerelt radiátor.

Ha már padlófűtés akkor járjuk körbe a rendelkezésre álló felületeinket is. Mind a fal és mind a mennyezet fűtés hatékony megoldást biztosít, de emellett a falfűtés még gyorsan is szabályozható és könnyen is beszerelhető. Ezeken túl pedig a mennyezet fűtés még nagyfokú kényelmet is ad az otthonunkba. Mind a kettő fűtési opció hatékonysága abban rejlik, hogy a szabad felületre, a vakolat alá kis átmérőjű műanyag csövet szerelnek fel, majd ebben a csőben fűtésnél meleg-víz, hűtésnél hideg-víz lesz áramoltatva. Ettől a meleg-víztől a falfelület átmelegszik, vagy lehűl és fűti, vagy hűti a helyiséget. Tehát a fűtést nem a csövek végzik, hanem az átmelegedett felület biztosítja.

Csak, hogy teljes legyen a felsorolás, ne feledkezzünk meg a napelemes fűtésről sem. Határozottan kijelenthető, hogy ez is egy hatékony és pénztárcabarát megoldás. A legkedvezőbb egy olyan napelemes rendszernek a kiépítése, melynek az éves energiatermelése eléri, de nem haladja meg háztartásunk egy évi villamosenergia-szükségletét. De ez egy szakértő segítségével könnyen kivitelezhető.

Csőrendszerek és idomok