a kertészkedés öröme

A kertészkedés öröme

Otthon

Szívem csücske a kincses kertem, avagy a kertészkedés öröme a mindennapokban

Azért hívom kincses kertnek, mert a megtermesztett kincsek egy része etet, étellel látja el az éhes gyomrot, a másik része pedig szépséggel tölti fel a szomorú szívet.

Mára már a kertészkedés intézménye is átalakult. Leginkább kedvtelésből, mintsem muszájból végzi az ember. Növényeket ültet, melyben gyönyörködhet, ebben az esetben esztétikai funkciót tölt be a virágok látványa vagy zöldséget, s gyümölcsöt termel a kertésztanonc, melyek közvetett vagy közvetlen módon kerülnek felhasználásra a napi energiabevitelhez.

A kertészkedés milyen örömökkel szolgálhat bárkinek, aki úgy dönt belekezd az egyik legősibb tevékenységbe? Ebből a 4 típusból válogathatsz kedvedre!

Miért kezdj bele te is, ha van egy üres földrész, melyen van lehetőséged dolgozni, gondoskodni a növények fejlődéséről? És utolsósorban örömödet lelni az „alkotás” folyamatában és a kertészkedés eredményében.

  1. Legyen mit az asztalra tenni
  2. Hobbi, kikapcsolódás
  3. Egészségmegőrzés
  4. Családi közös program

1.A kertészkedés örömtelivé válhat…

Vannak olyan családok, ahol sok éhes szájat szükséges etetni nap, mint nap. Az olyan tevékenységeket, melyeket elsősorban kötelezettségből végez az ember idővel átalakulhat örömtelivé is. Még a gazban is kincsre lelhetünk, ha szívvel-lélekkel keressük. A kertészkedés örömtelivé válhat ilyen szempontból is, ha a gyermekeink jóllakottságára vagy számtalan jóízű étkezésre gondolunk.

2.A kertészkedés csupa örömteli percekkel szolgál…

Egyik kedves ismerősöm, ahogy hazaér az alkalmazotti munkájából rögtön nekilát a kis kertjének műveléséhez. Szinte minden nap délután 6-tól este 9-ig saját örömére végzi a kertészkedést.

Mindenkinek kell egy hobbi, amiben szenvedélye kiteljesedhet, egy kikapcsolódási forma, mely eltereli figyelmét a hétköznapi gondokról, egy választott fejlődési lehetőség, amiben szintén megélheti munkája mellett a növekedést – a tanultak gyakorlatba ültetését. Majd a munkájának gyümölcsét, azt a sikert, hogy alkotása – például egy színes virágszőnyeg – ámulatba ejti figyelőjét, vagy éppen a beérett termés a vacsora alapanyagául szolgálhat.

3.A kertészkedés örömének oka az egészségtudatosság…

A megtermelt zöldségek és gyümölcsök számos vitamin- és ásványianyaggal rendelkeznek, azonban fontos tisztában lennünk ezek valós mennyiségével.

Nagyszüleink korában egy darab alma százszor annyi C-vitamint tartalmazott, mint a jelenleg boltban kapható utódai. Így fontossá vált az étrendkiegészítők bevitele is – egy ember számára meghatározott napi vitaminszükségletnek megfelelően.

Az étrendkiegészítők mellett mégis ajánlott a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, mert az értékes tápanyagok természetes formájában vannak jelen a terményekben, s ezek felszívódása is hatékonyabban megy végbe, mint a szintetikusan előállított társaié.

4.A kertészkedés az egész család öröme is…

Minden ember életében eljön egy pont, amikor rádöbben arra, hogy együtt örömtelibben telnek a percek – legyen szó kertészkedésről, játékról, tanulásról vagy beszélgetésekről és ezek kombinációiról.

A közös tevékenységek feltöltenek energiával, a lélek lubickol a társasági örömökben. A kertészkedés is pontosan olyan tevékenység, melyet együtt is végezhet a család. A gyerekek játék közben megtanulják a kertészkedés folyamatát, és mindenki örömére minőségi időt töltenek el együtt a résztvevők.

Miről nem esett még szó? Azokról a kertészkedni vágyókról, akik erkély nélküli lakásban élnek. Nekik milyen lehetőség adatik átélni a kertészkedés örömét? Hogyan alakíthatják ki a saját kincses kertjüket?
A második részben erről lesz szó!